Tuinbouw

Printervriendelijke versiePDF versie

Akelei is een 4 ha groot vollegronds biotuinbouwbedrijf in Schriek, een deelgemeente van Heist op den Berg. Er wordt een brede variatie aan verse groenten geteeld, die enerzijds wisselt naargelang de seizoenen, en die anderzijds goed gedijt op onze lemige zandgrond. In het voorjaar gaan we bvb. voor pijpajuintjes, radijzen, spinazie, rabarber en een mengeling van sla. Erwtjes, labbonen, asperges en aardbeien zijn de meest intensieve teelten in de zomer.
Oranje pompoenen, een bonte variatie aan tomaten en sappige suikermaïs doen de vroege herfst kleuren, en de traditionele prei, kolen, warmoes, rode bieten, aardappelen, pastinaak en schorseneren houden ons warm in de winter.

Kom je op het erf gereden dan is een uitgebreid machinepark het eerste wat opvalt. De inzet van machines laat toe dat er efficiënt gewerkt kan worden.
Verder wordt er veel aandacht besteed aan goede compostering en een gezond bodemleven met veel goede bacterieën, schimmels en micro-organismen.  Het werken aan een poreuze humusbodem is dan ook de solide onderlaag voor het telen van levenskrachtige en gezonde groenten.

Op Akelei sluiten we mee aan met de traditie van de Vlaamse tuinbouw om met eigen telerselecties te werken.
Door de zaadteelt op het bedrijf te integreren komen we tot gewassen die doorheen de jaren zich sterk aangepast hebben met het typische van de grond, de streek en het eigen karakter van het bedrijf. Door de selectie van de meest robuuste planten wordt een natuurlijke weerstand opgebouwd, zodat met minimale teeltmaatregelen een gezond product kan geoogst worden. Eén derde van de teelten is van eigen zaadteelt, waaronder de typisch Mechelse blauwgroene winterprei, de aromatische hollepijp soepselder en de Mechelse krombekerwt.
Ben je geïnteresseerd in eigen zaadteelt dan kan je op de website www.zelfzadentelen.be meer achtergrondinformatie vinden.

Het bedrijf Akelei zit in een overgangsfase, in januari 2017 worden we een cooperatieve vennootschap waar Jelle en Kris, naast Johan en Greet mee hun schouders onder steken. Naast de vaste kern is er elk jaar opnieuw  hulp van mensen die tijdelijk mee aanpikken bij de vele werkzaamheden. Het zijn meestal mensen die in stageverband komen en de opleiding van Landwijzer volgen. De instroom van telkens weer nieuwe medewerkers houdt de dynamiek op Akelei fris, levendig en gezellig!
Wil je meer weten over Landwijzer, dan kan je op www.landwijzer.be meer info vinden.