Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
– 1 busseltje postelein (200 gram)
– 2 dunne stengels prei
– 1 grote ui
– 1 flinke teen look
– 1 middelgrote aardappel
– 3 radijsjes
– 3 blaadjes laurier
– een handvol verse tuinkruiden (takjes tijm, takjes rozemarijn, peterselie, lavas)
– zeezout, (chili)peper en een snufje nootmuskaat
– scheutje olijfolie
Bereiding:
Snijd de ui in grove stukken en snipper de look fijn. Snijd het groen van de prei in stukken, snijd de rest van de stengels in ringen en spoel deze zorgvuldig in een vergiet. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Was de postelein. Snijd de radijsjes in heel kleine stukjes.
Verhit op een hoog vuur een grote kookpot met een scheutje olijfolie. Bak daarin de ui en de look goudbruin met eventueel wat chilipeper. Voeg de prei toe met een schepje zout en laat verder stoven. Voeg nu de aardappel toe en tenslotte de postelein. Roer nog eens om alvorens water en de kruiden toe te voegen. Dek af en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, draai het vuur dan laag en laat nog vijf tot tien minuutjes verder pruttelen tot de aardappel gaar is.
Draai het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen. Vis de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit het water. Mix de soep met behulp van een staafmixer of een blender voor een extra fijne structuur. Voeg verder peper, zout, nootmuskaat en tuinkruiden toe naar smaak. Roer ten slotte de stukjes radijs door de soep.