Ingrediënten:
– 500 ml Griekse yoghurt
–½ tot 1 komkommer
– 2 teentjes knoflook
– ½ eetlepel dille (vers of gedroogd)
– 1 theelepel munt (vers of gedroogd)
– ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn
– 1 scheutje olijfolie
– gemalen zwarte peper
– snufje zout
Bereiding:
Rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).
Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 2 of 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe. Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel.
Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.
Lekker met brood, aardappelsalade, salade…