Ingrediënten:

– 1 radicchio (roodlof)

– olijfolie

– 50 gr walnoten of pecannoten

– 50 gr basterdsuiker

– 1 tl honing

– 150 ml rode wijn

Bereiding:

Snijd de radicchio in “wedges” (bootvormige stukken) van ca. 2 cm (dikste deel). Door de stronk mee te snijden en cocktailprikkers in de zijkanten te steken houd je de blaadjes bij elkaar. Kwast de wedges in met olijfolie en bestrooi met zout.

Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze lichtjes kleuren.

Doe de suiker en honing in een steelpannetje en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost en gaat bubbelen. Blus af met een scheutje water en schenk vervolgens de wijn erbij. Laat op laag vuur zachtjes inkoken tot sausdikte.

Gebruik je een grillpan? Vet de grillpan licht in en verhit op middelhoog vuur. Gril de wedges ca. 5-6 minuten totdat de buitenkanten donkerbruin kleuren.

Gebruik je de oven? Leg de wedges op een bakplaat en rooster een tien tot vijftien minuten op 180 graden of tot de buitenkanten donkerbruin kleuren.

Snijd de stronk van de wedges, verwijder de prikkers en verdeel de bladeren over twee borden. Bestrooi met noten en serveer de warme saus er apart bij.

De bittere smaak van de radicchio verdwijnt grotendeels door het grillen. Hoe dunner de wedges, hoe lekkerder.