Recepten

Op Akelei telen we doorheen het seizoen meer dan 60 verschillende groenten, de ene al gekender dan de andere. Deze rijke diversiteit aan groenten geven we jullie graag mee via de winkel, markt en groentepakketten. Om jullie wat extra inspiratie te geven hoe je er ook in de keuken mee aan de slag verzamelen we op deze pagina een archief aan recepten en keukentips. 

Deze pagina zal doorheen de tijd steeds gevuld worden, kom dus zeker later nog eens een kijkje nemen!

Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op groentenaam, bereiding of soort gerecht. Smakelijk!

 

Pasta met rucola, champignons en kastanjes

Ingrediënten: – 1 bosje rucola – 250 gr bruine champignons – 200 gr kastanjes, gekookt – 450 gr pasta – 2 sjalotten – 2 teentjes look – 4 el balsamicoazijn – peterselie – zout en peper – 150 gr geitenkaas Bereiding: Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook om...

Lees meer

Boerenkool curry

Ingrediënten: – 300 gr boerenkool (nerven verwijderd en bladeren fijngesneden ) –,400 gr kikkererwten (bokaaltje) – 4 el currypasta – 500 ml kokosmelk – 150 gr cashewnoten – 2 rode ui Bereiding: Snipper de ui en bak deze in een beetje olie of boter aan. Voeg de...

Lees meer

Gegratineerde knolselder

Ingrediënten: 1 (kleine) knolselder 25 gr gemalen kaas (gruyère of emmentaler) 1 el bloem 2 dl melk 25 gr boter citroensap peper en zout Bereiding: Snij de knolselder in vingerdikke plakken. Schil ze en leg ze meteen in een schaal met koud water en een flinke geut...

Lees meer

Salade met kiwi

Ingrediënten: – 2 kiwi's, geschild en in dunne plakjes – 150 gram halloumi, in plakjes – ongeveer 200 gram sla, in reepjes gesneden – 2 eetlepels olijfolie – 2 eetlepels balsamicoazijn – 4 el pijnboompitten, geroosterd Bereiding: Verhit een grillpan en grill de...

Lees meer

Waldorfsalade

Ingrediënten: – 4 stengels rode selder, in blokjes – 2 appels, in blokjes – 100 gram walnoten, grof gehakt – 100 gram mayonaise – 2 eetlepels citroensap – zout en peper naar smaak Bereiding: Meng de selder, appel en walnoten in een kom. Meng de mayonaise met het...

Lees meer

Kervelsoep

Ingrediënten: – 75 g kervel – 20 g boter – 2 uien – 1 l groentebouillon – 150 g bloemige aardappelen – 1 preiwit – peper – zout Bereiding: Snipper de uien fijn en snijd de prei in stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Stoof de uien glazig in wat...

Lees meer

Falafel met pompoen

Ingrediënten: – 300 g pompoen, in stukjes van 1,5 cm – 2 el olijfolie – 3 teentjes geplette knoflook – 3 takjes verse tijm – 150 g gedroogde kikkererwten – 0,5 tl mespunt cayennepeper – 1 el gedroogde koriander – 100 g bloem – 70 g fijngemalen sesamzaad – versgemalen...

Lees meer

Bloemkoolsteaks

Ingrediënten: 1 bloemkool olijfolie, zout, paprikapoeder, kruiden naar smaak Bereiding: Verwarm de oven voor op grillstand op 250 graden. Snijd de bloemkool in steaks. Dit doe je door de bloemkool op een snijplank te leggen met de onderkant naar beneden op de...

Lees meer

Venkelcake met fetakaas

Ingrediënten: 1 venkelknol van ongeveer 300 gram in reepjes 2 dl olijfolie 1 teentje knoflook, fijngesneden 4 eieren 200 gram zelfrijzend bakmeel 40 gram zongedroogde tomaatjes 150 gram fetakaas zout en peper Bereiding: Bekleed de bodem van de cakevorm met bakpapier...

Lees meer

Gnocci van pastinaak

Ingrediënten: 2-3 pastinaken 3- 4 aardappelen 60 g versgeraspte Parmezaanse kaas ca. 200 g bloem boter kruiden naar smaak Bereiding: Boen de aardappelen schoon onder stromend water en kook ze ca. 20 minuten, in de schil. Maak de pastinaken schoon, schil of schrap ze...

Lees meer

Posteleinsoep met mosterd

Ingrediënten: 1 bussel postelein met steeltjes (meer kan ook), gewassen en droog gedept 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt 1 grote ui, gepeld en fijngehakt 1 grote aardappel, in stukken gesneden 1 el gedroogde oregano 1 el fijne mosterd ca 1 l groentebouillon...

Lees meer

Gegrilde radicchio met rode wijn saus

Ingrediënten: – 1 radicchio (roodlof) – olijfolie – 50 gr walnoten of pecannoten – 50 gr basterdsuiker – 1 tl honing – 150 ml rode wijn Bereiding: Snijd de radicchio in “wedges” (bootvormige stukken) van ca. 2 cm (dikste deel). Door de stronk mee te snijden en...

Lees meer

Chips van boerenkool

Ingrediënten: flinke portie boerenkoolbladeren 1 el olijfolie 1 tl sojasaus 1 tl sesamzaad ½ tl paprikapoeder Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder de harde nerf uit de boerenkoolbladeren. Was de bladeren schoon en dep ze droog met keukenpapier of een...

Lees meer

Stamppot met raapsteeltjes

Ingrediënten: 700 tot 750 gram kruimige aardappels (bv. Cammeo) een bos raapsteeltjes zongedroogde tomaatjes in olie 30 gr pijnboompitjes melk of sojaroom Bereiding: Schil de aardappels en kook ze met wat water en zout in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd de worteltjes...

Lees meer

Rode bieten pasta

Ingrediënten: 400 gr pasta ( volkoren ) 1 kg rode bieten, gekookt 200 gr geitenkaas 2 handjes walnoten 1 ui 2 tenen knoflook 3 eetlepels balsamico azijn 1 snuf peper en zout 1 snuf tijm
 ( gedroogd ) 1 eetlepel citroensap Bereiding: Kook de pasta gaar en vang bij het...

Lees meer

Zoete aardappel uit de oven

Ingrediënten: 600 gram zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden 4 tot 5 eetlepels olijfolie om te bakken 1 theelepel pittige paprikapoeder ¼ theelepel gerookte paprikapoeder ½ theelepel komijnpoeder snufje chilipoeder Snufje gedroogde rozemarijn zout...

Lees meer

Veldsla met appel en walnoten

Ingrediënten: 150 gr veldsla 1 grote appel, geschild en in lokjes 1 kneepje citroensap een flinke handvol walnoten 1 el (noten)olie zeezout Bereiding: Was de veldsla en zwier hem droog. Besprenkel de appelblokjes met het citroensap en roer ze door de sla. Sprenkel er...

Lees meer

Nestje van wortelpeterselie

Ingrediënten: – 2 wortelpeterselies – 2 prei – 2 eieren – 6 eetlepel bloem – 3 takjes tijm – boter of olie Bereiding: Was de wortelpeterselie zorgvuldig. Maak met de dunschiller lange plakken van de wortel. (je hoeft deze niet eerst te schillen). Snijd eenzelfde...

Lees meer

Risotto met venkel en citroen

Ingrediënten: 300 gr risottorijst 1 ui 2 venkels 2 ctroenen 150 gr erwtjes scheut droge witte wijn 100 gr parmezaanse kaas 1 l groentebouillon klontje boter Bereiding: Snipper de ui. Smelt een klontje boter in een pan en fruit de ui hierin. Voeg de risottorijst toe,...

Lees meer

Avocado salade

Ingrediënten: – 2 avocado's – ongeveer 300 gr sla, gewassen en in reepjes gesneden – 50 gr walnoten – 100 gr gedroogde tomaten – limoensap – olijfolie – peper Bereiding: Snij de avocado’s in partjes en besprenkel ze meteen met limoensap. Laat de zongedroogde tomaatjes...

Lees meer

Panna cotta met knolselder

Ingrediënten: 200 gram knolselderij 400 gram slagroom (of 200 gr slagroom en 200 gr melk) 5-10 gram honing 5-10 gram mosterd (weglaten bij zoete variant) 1/2 tl agar-agar Bereiding: De knolselder schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Gaar de knolselder in de melk...

Lees meer

Patisson soep

Ingrediënten: – 1 patisson, geschild wanneer de schil niet meer zo zacht is – 300 gr prei – 3 teentjes knoflook – 2 kleine uien – 180 ml droge witte wijn – 500 ml groentebouillon – verse kruiden naar smaak – 1 laurierblaadje – peper en zout Bereiding: Schil de...

Lees meer

Salade van gele biet

Ingrediënten: – 2 of 3 middelgrote gele (of rode) bietjes – 1 kleine rode ui – 200 gr fetakaas – 1 handje peterselie – 1 handje noten en/of pitten naar keuze bv. walnoten, zonnebloempit, amandelen, pompoenpit, ... – 1 el olijfolie – peper & zout Yoghurtdressing –...

Lees meer

Pasta met pompoen en salie

Ingrediënten: 500 gram pasta penne 800 gram pompoenblokjes 1 ui gesnipperd 250 champignons in plakjes 2 el tomatenpuree 2 teentjes knoflook geperst 1 tl gedroogde oregano 3 blaadjes salie fijngesneden (of 1,5 tl gedroogde salie) 300 ml groentebouillon 150 gram...

Lees meer

Gebakken rijst met ei en maïs

Ingrediënten: – 2 kolven suikermaïs – 1 ui – olijfolie – ongeveer 300 gr gekookte rijst – 3 eieren – zout en peper – 3 tl sesamolie – lichte sojasaus Bereiding:Snijd de ui fijn. Verwarm een scheut olie in de wok en bak de ui 1-2 minuten. Zet het vuur hoger, voeg de...

Lees meer

Selder soep

Ingrediënten: 1 groene selder 1 ui 1 grote aardappel 2 knoflookteentjes 1 of 2 pastinaken 1 appel currykruiden naar smaak 1 ½ liter groentebouillon Bereiding:Warm wat olijfolie op in een soeppot. Hak een ui fijn en begin aan te stoven. Plet de knoflookteentjes en...

Lees meer

Hartige taart met rode biet en prei

Ingrediënten: – 8 plakjes of 1 rol bladerdeeg – 500 gr gekookte rode bieten – 2 prei, gewassen en in halve ringen gesneden – 2 teentjes knoflook, geperst – 200 gr roomkaas (eventueel met kruiden) – 1/2 tl nootmuskaat – flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout – 75...

Lees meer

Rode kool met cranberry’s

Ingrediënten: 1 kleine rode kool (800-900 g), in plakken gesneden met mandoline 1 grote rode ui, gepeld en in halvemaantjes 2 el bruine basterdsuiker 2 tl kaneelpoeder ¼ theelepel kruidnagelpoeder 150 g gedroogde cranberry's 250 g cranberry's, vers of uit de diepvries...

Lees meer

Gefrituurde wortelpeterselie

Ingrediënten: – bussel wortelpeterselie – frituurolie Bereiding: Snijd dunne plakken van de wortelpeterselie, je kan hiervoor een mandoline gebruiken). Frituur de wortelpeterselie in kleine porties 4 minuten op 140 graden. Laat deze afkoelen. Frituur de...

Lees meer

Venkel soep

Ingrediënten: 450 gr venkel 1 ui 1 liter groentebouillon 200 gr aardappelen 200 ml room snufje komijnpoeder Parmezaanse kaas Bereiding:Snipper de ui en fruit aan in een soeppan met een beetje olie of boter. Snijd de venkel in ringen en voeg toe aan de pan. Snijd de...

Lees meer

Courgetten frittata met maïs

Ingrediënten: – 6 eieren– zout– 1 el olijf olie– 1 ajuin in schijven– 1 gele courgette in schijfjes gesneden– 75 g cheddar kaas, geraspt– 1 gekookte maïs kolf– 1 teen look Bereiding: Fruit de ui aan in de olie, voeg de courgette in sneetjes toe en bak 3-4 min mee...

Lees meer

Rode kool stamppot

Ingrediënten: 500 gr aardappelen ½ rode kool olijfolie ¾ tl gemalen komijn 1 el ode wijnazijn 75 ml melk 25 gr bleekselder, in heel kleine stukjes 50 gr rozijnen Bereiding: Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar....

Lees meer

Romige pasta met selder en champignons

Ingrediënten: 1 ui ongeveer 7 stengels bleekselder 500 gr kastanjechampignons 300 gr volkoren penne 250 ml (haver)room 60 gr Parmezaanse kaas 6 el platte peterselie, fijngehakt Bereiding: Snipper de ui fijn, snijd de bleekselder in boogjes en de kastanjechampignons in...

Lees meer

Koolrabi soep

Ingrediënten: – 2 koolrabi's – 1 aardappel – 1 grote ui of 2 kleine – 1,5 l groentebouillon – 30 gr walnoten – 40 gr parmezaanse kaas – ½ teentje look – 0,1 l room – kwart limoen – olijfolie – tijm – laurier – peper en zout Bereiding: Verwarm de groentebouillon. Smelt...

Lees meer

Gevulde sweet dumpling pompoentjes

Ingrediënten:- 2 stuks kleine sweet dumpling pompoen- 75 gr rozijnen- 250 gr bulgur- 65 gr gorgonzola- 1 ui- 2 teentjes knoflook- 5 takjes tijm alleen de blaadjes- 500 ml groentebouillon- 2 el amandelschaafsel- 10 gr peterselie Bereiding: Verwarm de oven voor op 180...

Lees meer

Pasta met pompoensaus

Ingrediënten:– 450 gr pompoen (geschild en ontpit) – 50 gr Parmezaanse kaas (geraspt) – 250 gr ricotta – 100 ml bouillon – 1/2 tl tijm – 1/2 tl (gedroogd) salie (optioneel) – 1 teentje look – 25 gr paneermeel – 50 gr hazelnoten – 500 gr pasta – 1 sjalot – 250 gr mix...

Lees meer

Venkel uit de oven

Ingrediënten: 1 venkelknol 1 avocado 4 verse vijgen 300 gr gekookte linzen 2 el olijfolie 1 el balsamicoazijn 1 tl oregano peper en zout Tahini Dressing: 2 el tahini 1 el olijfolie 1 tl agavesiroop 1 sap van citroen peper en zout Bereiding: Verwarm de oven op 200...

Lees meer

IJsberg salade

Ingrediënten: – 200 gr. ijsbergsla - 250 gr. cherrytomaten - 1 appel - 3 sjalotjes - 100 gr. walnoten, ongezouten Voor de dressing:- 4 el olijfolie - 1 el balsamico azijn - 1 el. vloeibare honing – 1 tl. mosterd – peper en zout Bereiding: Snijd de ijsbergsla in dunne...

Lees meer

Mais soep

Ingrediënten: 2 kolven suikermaïs 1 ui 1 grote aardappel geschild en in blokjes 1 liter groentebouillon zwarte peper uit de molen indien gewenst: 20tal gram cashewnoten of amandelnoten of beetje melk Voor de currypasta 1 eetlepel korianderzaad 1 eetlepel komijnzaad 2...

Lees meer

Geroosterde bindsla

Ingrediënten: – 2 kropjes bindsla – 2 tenen knoflook – olijfolie – citroensap – zout & peper Bereiding: Snijd de kropjes in de lengte doormidden. Meng olijfolie met fijngehakte knoflook en een beetje citroensap. Bestrijk de sla hiermee en rooster ze in een...

Lees meer

Koude rode bieten soep

Ingrediënten: 4 gekookte rode bieten ongeveer 400 ml groentebouillon 2 el rode wijnazijn peterselie 8 ijsblokjes zure room Bereiding: Snijd de gekookte rode bieten in stukken en doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de bouillon, azijn, peterselie en ijsblokjes...

Lees meer

Courgette taart

Ingrediënten: 2 courgettes 6 plakjes bladerdeeg 4 eieren 1 el paneermeel 200 ml room 8 kerstomaatjes of enkele tomaten geraspte kaas tijm snuf chili Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Vet de quichevorm of springvorm in met een beetje boter. Bekleed de vorm met...

Lees meer

Knolselder salade met appel

Ingrediënten: 1 knolselder 2 appels 2 el walnoten 1 el gedroogde veenbessen 4 eieren 150 ml (Griekse) yoghurt 2 tl mosterd 1 tl honing 1 tl curry kruiden Bereiding: Breng een pot met water aan de kook voor de eitjes. Zodra het water kookt, laat de eieren zakken en...

Lees meer