Recepten

Op Akelei telen we doorheen het seizoen meer dan 60 verschillende groenten, de ene al gekender dan de andere. Deze rijke diversiteit aan groenten geven we jullie graag mee via de winkel, markt en groentepakketten. Om jullie wat extra inspiratie te geven hoe je er ook in de keuken mee aan de slag verzamelen we op deze pagina een archief aan recepten en keukentips. 

Deze pagina zal doorheen de tijd steeds gevuld worden, kom dus zeker later nog eens een kijkje nemen!

Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op groentenaam, bereiding of soort gerecht. Smakelijk!

 

Komkommer watermeloen salade met feta

Ingrediënten: – 150 gr watermeloen in blokjes – 40 gr bessen – 1 komkommer – 100 gr feta – 2 bosuitjes – 1 el olijfolie – 1 tl appelazijn – versgemalen peper en zout – 2 el zonnebloempitten – 1 el hennepzaad Bereiding: Schil de komkommer en snijd in blokjes. Snijd ook...

Lees meer

Pasta met boontjes

Ingrediënten: 400 gr spaghetti 500 gr boontjes 140 gr tapenade van zwarte olijven 250 gr mozzarella 15 gr basilicum Bereiding: Kook de spaghetti in ruim kokend water volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje...

Lees meer

Gevulde courgette met boontjes

Ingrediënten: 300 gr bloemige aardappelen 2 courgettes 100 gr boontjes 1 kleine ui 2 eieren 50 gr Parmezaan 2 el paneermeel olijfolie enkele takjes peterselie, gehakt peper en zout Bereiding: Schil de aardappelen, snij in kleine blokjes en stoom ze 5 minuten. Spoel de...

Lees meer

Quiche met warmoes

Ingrediënten: – vijf tot zeven stengels warmoes– een tiental walnoten– één eetlepel olijfolie– 1 teentje look– 4 eieren– 200 ml room of volle melk– 100 gr geraspte kaas– kruimeldeeg voor een doorsnee taartvorm Bereiding:De warmoes wassen en in stukjes snijden, stelen...

Lees meer

Gevulde champignons met zoete aardappel

Ingrediënten: – 250 gr champignons – 2 takjes verse platte peterselie – 1 tot 2 zoete aardappel – 1 teentje look – 20 gr geraspte kaas – 1 el olijfolie – zwarte peper – zout Bereiding: Schil de de zoete aardappel en snij in stukken. Kook 15 min. gaar in lichtgezouten...

Lees meer

Koude komkommersoep

Ingrediënten: 1 komkommer 1 ui 500 ml groentebouillon olijfolie 4 takjes verse munt - 3 tot 4 el volle yoghourt Bereiding: Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten er uit. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snipper de ui. Verhit olie in een...

Lees meer

Gebakken aubergine

Ingrediënten: 1 tot 2 aubergines 2 eieren 100 gr paneermeel 100 gr bloem 2 tl oregano 2 tl basilicum 50 gr geraspte of Parmezaanse kaas Bereiding: Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 2 cm. Leg de aubergine plakken naast elkaar op keukenpapier en bestrooi alle...

Lees meer

Couscous van bloemkool

Ingrediënten: – 1 bloemkool – 4 takjes verse munt – 4 takjes koriander – 2 limoenen – 1 teentje look, fijngesnipperd – 3 el rozijnen –,3 el pistachenootjes – olijfolie – ½ tl gemalen komijn – peper en zout – gemalen chili – peterselie Bereiding: Verwijder de bladeren...

Lees meer

Komkommer salade

Ingrediënten: 1 komkommer 1 tl honing naar smaak: ½ el zeezout naar smaak 1/3 tl zwarte peper 2 knoflookteentjes 4 el ciderazijn 2 el dille 2el peterselie Bereiding: In een klein kommetje (of glazen bokaaltje met deksel: hiermee schud je dan alles snel door elkaar!)...

Lees meer

Courgette koekjes met kaas

Ingrediënten: – 2 courgettes – 1 ui – 40 g Geraspte oude kaas – 50 g meel – peterselie – 1 ei – 25 g Paneermeel – olijfolie Bereiding: Rasp de courgettes met een grove rasp en snipper de ui fijn. Schep de courgette en ui in het midden van een schone theedoek en druk...

Lees meer

Gegrilde nectarine salade met geitenkaas

Ingrediënten: - 2 tot 3 nectarines– ½ sla – scheut olijfolie – scheutje balsamico azijn – eventueel scheutje balsamico creme/siroop – 80 gram zachte geitenkaas (het liefst met korst) – 2 el amandelschaafsel – 1 el walnoten, ijstukjes – 1 el zonnebloempitten – 1 el...

Lees meer

Pasta salade met broccoli en tomaat

Ingrediënten: 250 gr fusilli pasta 2 tomaten ½ broccoli 150 gr mozzarella 250 gr ricotta 1 tot 2 teentles knoflook, fijn geperst 3 el citroensap fijngesnipperde pijpajuin zout en peper Bereiding: Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom deze in 6-8 minuten...

Lees meer

Tzatziki

Ingrediënten: – 500 ml Griekse yoghurt –½ tot 1 komkommer – 2 teentjes knoflook – ½ eetlepel dille (vers of gedroogd) – 1 theelepel munt (vers of gedroogd) – ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn – 1 scheutje olijfolie – gemalen zwarte peper –...

Lees meer

Salade met courgette en wortel

Ingrediënten: 1 courgette (of 2 kleine courgettes) 3 wortels handvol pompoenpitten handvol zonnebloempitten handvol noten 4 el olijfolie 2 el appelciderazijn 1 tl paprikapoeder zout en peper Bereiding: Snijd de courgettes en wortels in flinterdunne reepjes of rasp ze...

Lees meer

Watermeloen aardbei salade

Ingrediënten: - 300 gram watermeloen 200 gram aardbeien blaadjes eikebladsla 75 gram geitenkaas 15 gram pijnboompitten 50 ml balsamico 50 ml honing 1 eetlepel olijfolie munt als afwerking Bereiding: Breng de balsamico met de honing aan de kook en laat die gedurende...

Lees meer

Risotto met tuinbonen en munt

Ingrediënten: – 250 g risottorijst – ongeveer 250 g tuinbonen zonder schil – 200 ml witte wijn – 600 ml groentebouillon – munt – 40 g parmezaan geraspt – boter – olijfolie – peper en zout Bereiding: Blancheer de tuinbonen 5 minuten in licht gezouten water. Laat...

Lees meer

Venkel appel salade met cashewnoten en rozijnen

Ingrediënten: 2 venkels sap van 1 citroen 1 appel 70 g gezouten en geroosterde cashewnoten 100 g feta 4 el rozijnen 4 el olijfolie peper en zout Bereiding: Spoel de venkels en snij of rasp ze fijn met een mandoline. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de...

Lees meer

Geroosterde busselwortel

Ingrediënten: 1 busselwortel 1 sinaasappel 400 gr kikkererwten verse koriander 1 teentje knoflook 1 el sesamzaad 2 el pistache noten olijfolie honing peper en zout Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de kikkererwten af, maar hou wat van het vocht bij. Pel...

Lees meer

Wortelkoekjes

Ingrediënten: 2 grote tot middelgrote wortelen 1 tot 2 eieren 3 tot 4 el melk 100 g volkorenmeel ½ bokaal maïskorrels olijfolie Bereiding: Schil en rasp de wortelen. Klop de eieren los met de melk en meng met het meel. Voeg de wortel en de maiskorrels toe en roer door...

Lees meer

Bloemkoolcurry

Ingrediënten: – 1 bloemkool – 3 vastkokende aardappelen – 1 ui – 250 g kikkererwten (bokaal) – 2 tot 3 el milde currypasta – 200 ml kokosmelk – pijpajuin Bereiding: Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Snijd de ui in...

Lees meer

Peterselie pesto

Ingrediënten: 30 gr ongezouten walnoten of 50 gr pijnboompitjes 40 gr Parmezaanse kaas aan een stuk 1 teen knoflook 50 gr platte peterselie (gewicht zonder steeltjes) 75 ml olijfolie 1 el vers citroensap Bereiding: Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge...

Lees meer

Sla wraps met tofu en cashewnoten

Ingrediënten: – ½ blok tofu van 500 gr – 1 el maïzena – 50 gr cashew noten – 2 el olijfolie – 3 el soja saus – 1 el agave siroop – 2 tl sambal, naar smaak – 1 tl rijstazijn, naar smaak – ½ tl chili vlokken – 1 teen knoflook – Sla blaadjes van ongeveer een ½ krop sla –...

Lees meer

Pasta met venkel en citroen

Ingrediënten: – 250 gram tagliatelle of een andere pasta naar keuze – olijfolie – 2 grote venkelknollen – peterselie – 200 ml kookroom – 1 citroen – 75 gram Parmezaanse kaas – 2 tl tijm – zout – peper Bereiding: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking,...

Lees meer

Salade met perzik en appel

Ingrediënten: ½ krop sla 1 perzik 1 appel 1 el citroensap 40 gram walnoten 2 el sinaasappelsap 2 el olijfolie 1 tl gedroogde of verse kruiden naar smaak snufje kerrie peper en zout (naar smaak) pijpajuin naar smaak Bereiding: Snijd de sla in stukjes. Snijd de perzik...

Lees meer

Salade van zoete aardappel

Ingrediënten: 2 of 3 zoete aardappels 1 of 2 avocado klein busseltje rucola 50 gram verse geitenkaas 2 el balsamicoazijn 1 tot 2 tl honing 4 Tot 5 el olijfolie 1 tl Franse mosterd zout en peper pijnboompitjes Bereiding: Schil de zoete aardappelen en snijd ze in...

Lees meer

Kruidige spitskool met rozijnen

Ingrediënten: 25 g rozijnen 1 kleine spitskool 2 tl gemalen komijn zoute en peper 3 el walnoten of geroosterde zaden en pitjes   Bereiding: Week de rozijnen in warm water. Halveer de spitskool, verwijder de kern en snijd de kool in reepjes van 1 cm. Doe olijfolie...

Lees meer

Paddenstoelenrisotto met paksoi

Ingredienten voor 4 personen: – 1 ui – 500 g gemengde paddenstoelen – 2 el olijfolie – 400 g risottorijst – 1 krop paksoi (of ca. 500 g minipaksoi) – 50 g geraspte parmezaan – groentenbouillon – zout en peper Bereiding: Breng 1 l water met de bouillon aan de kook. Pel...

Lees meer

IJsbergsla met halloumi

Ingrediënten: krop ijsbergsla 1 sinaasappel 1 kleine rode ui 4 el pompoenpitten 225 g halloumi handje verse dille of 2 tl gedroogd handje verse munt 3 el olijfolie olie, zout en peper Bereiding: Snijd de ijsbergsla in vieren en snijd de harde kern eruit. Snijd daarna...

Lees meer

Wortel – bleekselderijsoep

Ingrediënten: 4 wortelen 6 stengels bleekselderij 1 ui 2 tenen knoflook olijfolie 1,2 liter groentebouillon Bereiding: Snijd de wortelen in plakken van 1,5 centimeter. Snijd de bleekselderij in grove stukken. Snijd de ui in grove stukken. Snijd de knoflook in dunne...

Lees meer

Couscous salade met rode biet

Ingrediënten: 400 g gekookte biet 250 g couscous 1 citroen 1 ui 3 el olijfolie 1 tl gemalen komijn 2 el zwarte olijven 3 el verse koriander Bereiding: Breng in een pan 250 ml water met 1 el olie aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de couscous door het...

Lees meer

Spitskoolsalade met appel

Ingrediënten: 200 g spitskool ½ appel 3 el yoghurt 1 tl mosterd 2 el mayonaise 1 tl rijstazijn peterselie zout en peper Bereiding: Meng in de kom waarin je de salade serveert de yoghurt, mosterd, mayonaise, rijstazijn, zout en peper tot een dressing. Schil de appel en...

Lees meer

Gegratineerde venkel

Ingrediënten:1 grote of 2 kleine venkelknollen 3 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 50 g Parmezaanse kaas, geraspt Bereiding: Snijd het groen van de venkel en verwijder eventueel de buitenste rokken die te hard zijn om te gebruiken. Snijd de venkel in...

Lees meer

Salade met rabarber en geitenkaas

Ingredienten: 2 stengels rabarber, in boogjes 3 el honing 1/2 sla, in reepjes gesneden enkele radijsjes 3 el balsamicoazijn 4 el olijfolie 125 g zachte geitenkaas Bereiding: Verwarm de oven voor op 200ºC. Rooster de pecannoten in een droge, hete koekenpan. Houd apart....

Lees meer

Koolrabi-crèmesoep

Ingredienten: 1 koolrabi 1 eetlepel olijfolie 1 klein teentje knoflook ½ tl majoraan ½ liter melk kruidenbouillon zout & peper 2 el kaas croutons 1 takje verse basilicum Bereiding: Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Verhit de olijfolie en schep de koolrabi...

Lees meer

Groene asperges uit de oven

Ingredienten: groene asperges olijfolie zout en peper optioneel: balsamico azijn, parmezaanse kaas Bereiding: Verwarm de oven op 200 °C en snijd de houtige uiteinden van de groene asperges af. Verdeel de asperges over een ovenschaal of bakplaat en bestrijk ze met...

Lees meer

Venkelsalade met appel

Ingrediënten:1 flinke hand amandelen 1 venkelknol 1 appel 2 el appelciderazijn 1 tl honing peterselie of andere 1 flinke hand rozijnen Bereiding: Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat ze vervolgens afkoelen op een keukenpapiertje. Was de venkel en snijd...

Lees meer

Wortel met gember en peterselie

Ingredienten: – 4 wortelen– enkele takjes verse peterselie– stuk verse gember– 1 teen knoflook– olijfolie– peper en zout Bereiding: Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze enkel malen in de lengte doormidden. Snijd er dan smalle reepjes van en snijd de...

Lees meer

Koolrabisalade met appel

Ingredienten: – 1 appel– 1 koolrabi– 1 sinaasappel– 2 theelepel honing– 2 eetlepels olijfolie– snuf zout– verse munt Bereiding: Pers een halve sinaasappel.Voeg de honing, olijfolie en een snuf zout toe aan het sinaasappelsap. Klop op tot een homogene dressing.Was de...

Lees meer

Andijvie met champignon roerbakschotel

Ingredienten: – 1 kleine ui – 750 gram andijvie – 250 g champignons – 2 knoflookteentjes – olijfolie – muntblaadjes – halve appel Bereiding: Was de andijvie, laat kort uitlekken en snijd in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in...

Lees meer

Hartige quiche met warmoes

Ingrediënten:– een vel bladerdeeg – olijfolie -- 1 rode ui – 1 bosje warmoes – 2 teentjes knoflook – 1 handje verse munt – 1 handje peterselie – 1 handje verse salie – 75 gram feta – 100 gram ricotta – 50 gram geraspte kaas – 1 rasp van citroen – zout – peper – 5 gram...

Lees meer

Chinese kool met kerrie

Ingrediënten: – 1 Chinese kool – 2 el olie – 1 wortel – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 300 g tempé (eventueel) – 1 el kerriepoeder – 1 tl geraspte gember – 1 tl kurkumapoeder – ½ tl komijnpoeder – ½ tl korianderpoeder – snufje chilipoeder – 3 el sojasaus – zout en peper...

Lees meer

Pastinaak met wortel puree

Ingrediënten: – 400 gram wortelen – 2 tot 3 pastinaken – boter – peterselie of loof van de meiraap (grof gehakt) – peper – zout Bereiding: Snijd de wortelen en pastinaak in even grote blokjes. Stoom ze ongeveer 6 tot 8 minuten tot de groenten zacht zijn. Doe ze in een...

Lees meer

Salade van meiraap met appel

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – bussel meirapen – 1 appel – 60 g walnoten – 2 el citroensap – 1 tl mosterd – 1 tl gembersiroop of stukje geraspte verse gember – 6 el olijfolie – kruiden naar smaak Bereiding: Boen de meiraap schoon en snijd een plakje van de...

Lees meer