Recepten
Op Akelei telen we doorheen het seizoen meer dan 60 verschillende groenten, de ene al gekender dan de andere. Deze rijke diversiteit aan groenten geven we jullie graag mee via de winkel, markt en groentepakketten. Om jullie wat extra inspiratie te geven hoe je er ook in de keuken mee aan de slag verzamelen we op deze pagina een archief aan recepten en keukentips.
Deze pagina zal doorheen de tijd steeds gevuld worden, kom dus zeker later nog eens een kijkje nemen!
Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op groentenaam, bereiding of soort gerecht. Smakelijk!
Komkommer watermeloen salade met feta
Ingrediënten: – 150 gr watermeloen in blokjes – 40 gr bessen – 1 komkommer – 100 gr feta – 2 bosuitjes – 1 el olijfolie – 1 tl appelazijn – versgemalen peper en zout – 2 el zonnebloempitten – 1 el hennepzaad Bereiding: Schil de komkommer en snijd in blokjes. Snijd ook...
Aubergine uit de oven met kerrie en honing
Ingrediënten: – 2 aubergines– olijfolie– 2 el honing– sap van 1/2 citroen– 1 tot 2 teentjes knoflook– 1 el kerrie– zout– gemalen zwarte peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aubergines, dep ze droog en halveer ze in de lengte. Leg ze daarna op...
Pasta met boontjes
Ingrediënten: 400 gr spaghetti 500 gr boontjes 140 gr tapenade van zwarte olijven 250 gr mozzarella 15 gr basilicum Bereiding: Kook de spaghetti in ruim kokend water volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje...
Gevulde courgette met boontjes
Ingrediënten: 300 gr bloemige aardappelen 2 courgettes 100 gr boontjes 1 kleine ui 2 eieren 50 gr Parmezaan 2 el paneermeel olijfolie enkele takjes peterselie, gehakt peper en zout Bereiding: Schil de aardappelen, snij in kleine blokjes en stoom ze 5 minuten. Spoel de...
Quiche met warmoes
Ingrediënten: – vijf tot zeven stengels warmoes– een tiental walnoten– één eetlepel olijfolie– 1 teentje look– 4 eieren– 200 ml room of volle melk– 100 gr geraspte kaas– kruimeldeeg voor een doorsnee taartvorm Bereiding:De warmoes wassen en in stukjes snijden, stelen...
Gevulde champignons met zoete aardappel
Ingrediënten: – 250 gr champignons – 2 takjes verse platte peterselie – 1 tot 2 zoete aardappel – 1 teentje look – 20 gr geraspte kaas – 1 el olijfolie – zwarte peper – zout Bereiding: Schil de de zoete aardappel en snij in stukken. Kook 15 min. gaar in lichtgezouten...
Boontjes met kerstomaatjes en balsamico
Ingrediënten: -ongeveer 400g boontjes, schoongemaakt -2 eetlepels olijfolie extra vergine -2 teentjes knoflook, fijngesneden -een handjevol kerstomaatjes, gehalveerd -1 eetlepel balsamicoazijn Bereiding: Vul een grote pan met kokend water, doe er een flinke snuf zout...
Koude komkommersoep
Ingrediënten: 1 komkommer 1 ui 500 ml groentebouillon olijfolie 4 takjes verse munt - 3 tot 4 el volle yoghourt Bereiding: Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten er uit. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snipper de ui. Verhit olie in een...
Gebakken aubergine
Ingrediënten: 1 tot 2 aubergines 2 eieren 100 gr paneermeel 100 gr bloem 2 tl oregano 2 tl basilicum 50 gr geraspte of Parmezaanse kaas Bereiding: Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 2 cm. Leg de aubergine plakken naast elkaar op keukenpapier en bestrooi alle...
Couscous van bloemkool
Ingrediënten: – 1 bloemkool – 4 takjes verse munt – 4 takjes koriander – 2 limoenen – 1 teentje look, fijngesnipperd – 3 el rozijnen –,3 el pistachenootjes – olijfolie – ½ tl gemalen komijn – peper en zout – gemalen chili – peterselie Bereiding: Verwijder de bladeren...
Komkommer salade
Ingrediënten: 1 komkommer 1 tl honing naar smaak: ½ el zeezout naar smaak 1/3 tl zwarte peper 2 knoflookteentjes 4 el ciderazijn 2 el dille 2el peterselie Bereiding: In een klein kommetje (of glazen bokaaltje met deksel: hiermee schud je dan alles snel door elkaar!)...
Courgette koekjes met kaas
Ingrediënten: – 2 courgettes – 1 ui – 40 g Geraspte oude kaas – 50 g meel – peterselie – 1 ei – 25 g Paneermeel – olijfolie Bereiding: Rasp de courgettes met een grove rasp en snipper de ui fijn. Schep de courgette en ui in het midden van een schone theedoek en druk...
Gegrilde nectarine salade met geitenkaas
Ingrediënten: - 2 tot 3 nectarines– ½ sla – scheut olijfolie – scheutje balsamico azijn – eventueel scheutje balsamico creme/siroop – 80 gram zachte geitenkaas (het liefst met korst) – 2 el amandelschaafsel – 1 el walnoten, ijstukjes – 1 el zonnebloempitten – 1 el...
Pasta salade met broccoli en tomaat
Ingrediënten: 250 gr fusilli pasta 2 tomaten ½ broccoli 150 gr mozzarella 250 gr ricotta 1 tot 2 teentles knoflook, fijn geperst 3 el citroensap fijngesnipperde pijpajuin zout en peper Bereiding: Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom deze in 6-8 minuten...
Tzatziki
Ingrediënten: – 500 ml Griekse yoghurt –½ tot 1 komkommer – 2 teentjes knoflook – ½ eetlepel dille (vers of gedroogd) – 1 theelepel munt (vers of gedroogd) – ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn – 1 scheutje olijfolie – gemalen zwarte peper –...
Salade met courgette en wortel
Ingrediënten: 1 courgette (of 2 kleine courgettes) 3 wortels handvol pompoenpitten handvol zonnebloempitten handvol noten 4 el olijfolie 2 el appelciderazijn 1 tl paprikapoeder zout en peper Bereiding: Snijd de courgettes en wortels in flinterdunne reepjes of rasp ze...
Watermeloen aardbei salade
Ingrediënten: - 300 gram watermeloen 200 gram aardbeien blaadjes eikebladsla 75 gram geitenkaas 15 gram pijnboompitten 50 ml balsamico 50 ml honing 1 eetlepel olijfolie munt als afwerking Bereiding: Breng de balsamico met de honing aan de kook en laat die gedurende...
Risotto met tuinbonen en munt
Ingrediënten: – 250 g risottorijst – ongeveer 250 g tuinbonen zonder schil – 200 ml witte wijn – 600 ml groentebouillon – munt – 40 g parmezaan geraspt – boter – olijfolie – peper en zout Bereiding: Blancheer de tuinbonen 5 minuten in licht gezouten water. Laat...
Venkel appel salade met cashewnoten en rozijnen
Ingrediënten: 2 venkels sap van 1 citroen 1 appel 70 g gezouten en geroosterde cashewnoten 100 g feta 4 el rozijnen 4 el olijfolie peper en zout Bereiding: Spoel de venkels en snij of rasp ze fijn met een mandoline. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de...
Bladerdeegroosjes met rode biet en geitenkaas
Ingrediënten: (voor ongeveer 8 stuks) 1 rol bladerdeeg 4 plakjes geitenkaas 2 rode bieten, gekookt 1 teentje knoflook 2 takjes tijm 3 el olijfolie peper en zout Bereiding: Verwarm de oven voor op 185°C. Haal de blaadjes van de tijm. Pel en plet de knoflook. Meng de...
Geroosterde busselwortel
Ingrediënten: 1 busselwortel 1 sinaasappel 400 gr kikkererwten verse koriander 1 teentje knoflook 1 el sesamzaad 2 el pistache noten olijfolie honing peper en zout Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de kikkererwten af, maar hou wat van het vocht bij. Pel...
Wortelkoekjes
Ingrediënten: 2 grote tot middelgrote wortelen 1 tot 2 eieren 3 tot 4 el melk 100 g volkorenmeel ½ bokaal maïskorrels olijfolie Bereiding: Schil en rasp de wortelen. Klop de eieren los met de melk en meng met het meel. Voeg de wortel en de maiskorrels toe en roer door...
Bloemkoolcurry
Ingrediënten: – 1 bloemkool – 3 vastkokende aardappelen – 1 ui – 250 g kikkererwten (bokaal) – 2 tot 3 el milde currypasta – 200 ml kokosmelk – pijpajuin Bereiding: Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Snijd de ui in...
Pasta salade met rucola, feta en (zongedroogde) tomaat
Ingrediënten: – 300 g volkoren spaghetti – klein busseltje rucola – 10 zongedroogde tomaten, uitgelekt en in reepjes of 1 tot 2 verse tomaten – 100 g zwarte olijven, ontpit en gehalveerd – 150 g feta, in blokjes – 2 el olijfolie – peper en zout Bereiding: Kook de...
Peterselie pesto
Ingrediënten: 30 gr ongezouten walnoten of 50 gr pijnboompitjes 40 gr Parmezaanse kaas aan een stuk 1 teen knoflook 50 gr platte peterselie (gewicht zonder steeltjes) 75 ml olijfolie 1 el vers citroensap Bereiding: Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge...
Sla wraps met tofu en cashewnoten
Ingrediënten: – ½ blok tofu van 500 gr – 1 el maïzena – 50 gr cashew noten – 2 el olijfolie – 3 el soja saus – 1 el agave siroop – 2 tl sambal, naar smaak – 1 tl rijstazijn, naar smaak – ½ tl chili vlokken – 1 teen knoflook – Sla blaadjes van ongeveer een ½ krop sla –...
Pasta met venkel en citroen
Ingrediënten: – 250 gram tagliatelle of een andere pasta naar keuze – olijfolie – 2 grote venkelknollen – peterselie – 200 ml kookroom – 1 citroen – 75 gram Parmezaanse kaas – 2 tl tijm – zout – peper Bereiding: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking,...
Aardappelschotel met broccoli, walnoot en kaas
Ingrediënten (voor 4 personen) : 1 kg aardappelen 1 grote of 2 kleine broccoli's 150 gr walnoten 250 gr yoghurt 3 eieren 200 gr geraspte kaas peper en zout Bereiding: Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een ovenschaal klaar en vet deze in met een beetje boter....
Salade met perzik en appel
Ingrediënten: ½ krop sla 1 perzik 1 appel 1 el citroensap 40 gram walnoten 2 el sinaasappelsap 2 el olijfolie 1 tl gedroogde of verse kruiden naar smaak snufje kerrie peper en zout (naar smaak) pijpajuin naar smaak Bereiding: Snijd de sla in stukjes. Snijd de perzik...
Salade van zoete aardappel
Ingrediënten: 2 of 3 zoete aardappels 1 of 2 avocado klein busseltje rucola 50 gram verse geitenkaas 2 el balsamicoazijn 1 tot 2 tl honing 4 Tot 5 el olijfolie 1 tl Franse mosterd zout en peper pijnboompitjes Bereiding: Schil de zoete aardappelen en snijd ze in...
Kruidige spitskool met rozijnen
Ingrediënten: 25 g rozijnen 1 kleine spitskool 2 tl gemalen komijn zoute en peper 3 el walnoten of geroosterde zaden en pitjes Bereiding: Week de rozijnen in warm water. Halveer de spitskool, verwijder de kern en snijd de kool in reepjes van 1 cm. Doe olijfolie...
Spaghetti met andijvie, champignons en roomsaus
Ingredienten voor 4 personen: 500 g spaghetti 1 krop andijvie 1 ui 250 g champignons in plakjes olijfolie 50 cl room groentebouillon peper peterselie fijngesnipperd Bereiding: Kook de spaghetti beetgaar. Verwijder de stronk van de andijvie en hak de bladeren grof....
Paddenstoelenrisotto met paksoi
Ingredienten voor 4 personen: – 1 ui – 500 g gemengde paddenstoelen – 2 el olijfolie – 400 g risottorijst – 1 krop paksoi (of ca. 500 g minipaksoi) – 50 g geraspte parmezaan – groentenbouillon – zout en peper Bereiding: Breng 1 l water met de bouillon aan de kook. Pel...
IJsbergsla met halloumi
Ingrediënten: krop ijsbergsla 1 sinaasappel 1 kleine rode ui 4 el pompoenpitten 225 g halloumi handje verse dille of 2 tl gedroogd handje verse munt 3 el olijfolie olie, zout en peper Bereiding: Snijd de ijsbergsla in vieren en snijd de harde kern eruit. Snijd daarna...
Wortel – bleekselderijsoep
Ingrediënten: 4 wortelen 6 stengels bleekselderij 1 ui 2 tenen knoflook olijfolie 1,2 liter groentebouillon Bereiding: Snijd de wortelen in plakken van 1,5 centimeter. Snijd de bleekselderij in grove stukken. Snijd de ui in grove stukken. Snijd de knoflook in dunne...
Couscous salade met rode biet
Ingrediënten: 400 g gekookte biet 250 g couscous 1 citroen 1 ui 3 el olijfolie 1 tl gemalen komijn 2 el zwarte olijven 3 el verse koriander Bereiding: Breng in een pan 250 ml water met 1 el olie aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de couscous door het...
Spitskoolsalade met appel
Ingrediënten: 200 g spitskool ½ appel 3 el yoghurt 1 tl mosterd 2 el mayonaise 1 tl rijstazijn peterselie zout en peper Bereiding: Meng in de kom waarin je de salade serveert de yoghurt, mosterd, mayonaise, rijstazijn, zout en peper tot een dressing. Schil de appel en...
Gegratineerde venkel
Ingrediënten:1 grote of 2 kleine venkelknollen 3 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 50 g Parmezaanse kaas, geraspt Bereiding: Snijd het groen van de venkel en verwijder eventueel de buitenste rokken die te hard zijn om te gebruiken. Snijd de venkel in...
Salade met rabarber en geitenkaas
Ingredienten: 2 stengels rabarber, in boogjes 3 el honing 1/2 sla, in reepjes gesneden enkele radijsjes 3 el balsamicoazijn 4 el olijfolie 125 g zachte geitenkaas Bereiding: Verwarm de oven voor op 200ºC. Rooster de pecannoten in een droge, hete koekenpan. Houd apart....
Koolrabi-crèmesoep
Ingredienten: 1 koolrabi 1 eetlepel olijfolie 1 klein teentje knoflook ½ tl majoraan ½ liter melk kruidenbouillon zout & peper 2 el kaas croutons 1 takje verse basilicum Bereiding: Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Verhit de olijfolie en schep de koolrabi...
Groene asperges uit de oven
Ingredienten: groene asperges olijfolie zout en peper optioneel: balsamico azijn, parmezaanse kaas Bereiding: Verwarm de oven op 200 °C en snijd de houtige uiteinden van de groene asperges af. Verdeel de asperges over een ovenschaal of bakplaat en bestrijk ze met...
Aardappelsalade met radijs en mierikswortel
Ingredienten: 5 tot 6 aardappelen lente-ui bussel radijzen 100 g zure room 2 el magere natuuryoghurt2 el 3 el verse bieslook ½ tl mierikswortel met room zwarte peper zout Bereiding: Kook de aardappelen. Laat ze afkoelen. Meng de zure room met de yoghurt, de...
Venkelsalade met appel
Ingrediënten:1 flinke hand amandelen 1 venkelknol 1 appel 2 el appelciderazijn 1 tl honing peterselie of andere 1 flinke hand rozijnen Bereiding: Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat ze vervolgens afkoelen op een keukenpapiertje. Was de venkel en snijd...
Wortel met gember en peterselie
Ingredienten: – 4 wortelen– enkele takjes verse peterselie– stuk verse gember– 1 teen knoflook– olijfolie– peper en zout Bereiding: Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze enkel malen in de lengte doormidden. Snijd er dan smalle reepjes van en snijd de...
Koolrabisalade met appel
Ingredienten: – 1 appel– 1 koolrabi– 1 sinaasappel– 2 theelepel honing– 2 eetlepels olijfolie– snuf zout– verse munt Bereiding: Pers een halve sinaasappel.Voeg de honing, olijfolie en een snuf zout toe aan het sinaasappelsap. Klop op tot een homogene dressing.Was de...
Andijvie met champignon roerbakschotel
Ingredienten: – 1 kleine ui – 750 gram andijvie – 250 g champignons – 2 knoflookteentjes – olijfolie – muntblaadjes – halve appel Bereiding: Was de andijvie, laat kort uitlekken en snijd in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in...
Hartige quiche met warmoes
Ingrediënten:– een vel bladerdeeg – olijfolie -- 1 rode ui – 1 bosje warmoes – 2 teentjes knoflook – 1 handje verse munt – 1 handje peterselie – 1 handje verse salie – 75 gram feta – 100 gram ricotta – 50 gram geraspte kaas – 1 rasp van citroen – zout – peper – 5 gram...
Chinese kool met kerrie
Ingrediënten: – 1 Chinese kool – 2 el olie – 1 wortel – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 300 g tempé (eventueel) – 1 el kerriepoeder – 1 tl geraspte gember – 1 tl kurkumapoeder – ½ tl komijnpoeder – ½ tl korianderpoeder – snufje chilipoeder – 3 el sojasaus – zout en peper...
Pastinaak met wortel puree
Ingrediënten: – 400 gram wortelen – 2 tot 3 pastinaken – boter – peterselie of loof van de meiraap (grof gehakt) – peper – zout Bereiding: Snijd de wortelen en pastinaak in even grote blokjes. Stoom ze ongeveer 6 tot 8 minuten tot de groenten zacht zijn. Doe ze in een...
Salade van meiraap met appel
Recept voor 4 personen Ingrediënten: – bussel meirapen – 1 appel – 60 g walnoten – 2 el citroensap – 1 tl mosterd – 1 tl gembersiroop of stukje geraspte verse gember – 6 el olijfolie – kruiden naar smaak Bereiding: Boen de meiraap schoon en snijd een plakje van de...