Recepten

Op Akelei telen we doorheen het seizoen meer dan 60 verschillende groenten, de ene al gekender dan de andere. Deze rijke diversiteit aan groenten geven we jullie graag mee via de winkel, markt en groentepakketten. Om jullie wat extra inspiratie te geven hoe je er ook in de keuken mee aan de slag verzamelen we op deze pagina een archief aan recepten en keukentips. 

Deze pagina zal doorheen de tijd steeds gevuld worden, kom dus zeker later nog eens een kijkje nemen!

Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op groentenaam, bereiding of soort gerecht. Smakelijk!

 

Lasagne met warmoes, courgette en ricotta

Ingrediënten: 300g snijbiet of warmoes 1 ajuin 2 teentjes knoflook 1 courgette 3 tomaten 400 g tomatenblokjes uit blik 250 g ricotta 1 citroen (sap en zeste) 200 g mozzarella (geraspt) 2 el olijfolie peper en zout 1 el gedroogde oregano chilipoeder (optioneel)...

Lees meer

Gevulde patisson

Ingrediënten: 2 patisson 250 g kastanjechampignons 1 sjalot, fijngehakt 2 teentjes look, fijngehak 1 rode paprika, in blokjes gesneden 3 tomaten 1 tl gehakte basilicum peper en zout olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°. Stoom of kook de patissons (intact)...

Lees meer

Druivensalade met bataviasla, kaas en noten

Ingrediënten: in reepjes gesneden batavia slablaadjes 4 el olijfolie 1 el witte wijnazijn 1 tl mosterd 150 g oude kaas 250 g witte druiven 2 el walnoten Bereiding: Klop de olijfolie, wittewijnazijn, mosterd, peper en zout tot een dressing. Snijd de kaas in blokjes van...

Lees meer

Rode spitskool salade met komkommer

Ingrediënten: – 1/2 middelgrote spitskool, in dunne reepjes gesneden – 1 grote komkommer, in dunne plakjes gesneden – 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden – een handvol peterselie, fijngehakt – 2 eetlepels zonnebloem- of pompoenpitten (optioneel, voor extra...

Lees meer

Kerstomaatjes uit de oven

Ingrediënten: kerstomaatjes 1 el olijfolie grof zeezout, Bereiding: Was de kerstomaatjes voorzichtig en dep ze droog. Leg de kerstomaatjes met de steeltjes er nog aan op een bakplaat. Besprenkel de trostomaatjes met de olijfolie en strooi er een beetje grof zeezout...

Lees meer

Italiaanse salade

Ingrediënten: – 4 kleine bolletjes mozzarella – kerstomaatje uit de oven – 80 g rucola – 50 g pijnboompitten – olijfolie van mooie kwaliteit – balsamico – gemalen zwarte peper – zeezout Bereiding: Was de rucola en dep hem droog. Leg in elk bord een handvol rucola,...

Lees meer

Geroosterde suikermais met tomatensalsa

Ingrediënten: 2 kolven suikermaïs, korrels van de kolven gesneden 5 teentjes look, in het velletje 4 pepers twintig tal kerstomaten, in stukjes 1 ‘kop’ (225 ml) rode ui, in stukjes (eventueel gebakken) 1/4 ‘kop’ (60 ml) verse koriander (of basilicum) 1/3 ‘kop’ (80 ml)...

Lees meer

Suikermaïs met kruidenboter

Ingrediënten: 2 maïskolven 10 g bieslook 150 g boter, op kamertemperatuur 1 teen knoflook 60 g geraspte Parmezaanse kaas peper en zout Bereiding: Verwijder het groen van de suikermaïskolven en halveer ze. Kook ze in ca. 10 minuten gaar. Spoel ze onder koud stromend...

Lees meer

Frittata met aubergine en tomaat

Ingrediënten: 1 of 2 aubergines 3 eieren 100 g bloem 3 tot 4 tomaten 30 g Parmezaanse kaas 100 g rucola (eventueel) olijfolie 15 g peterselie (naar smaak) peper en zout Bereiding: Was de aubergine en snijd in dunne plakken. Bestrooi met zout en laat een minuut of 30...

Lees meer

Warmoes “koekjes”

Ingrediënten: – het groen van 4 of 5 stengels snijbiet (gebruik de stengels om te stoven als bijgerecht)– een flinke handvol peterselie– een ui– een teentje knoflook (naar smaak)– 4 eieren– 2 el. eetlepel bloem– 10 cl melk ( + of – afhankelijk van de consistentie van...

Lees meer

Courgette uit de oven

Ingrediënten: 1 of 2 courgettes versgemalen zwarte peper zeezout olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette in fijne dunne plakjes en leg deze in een ovenschaal. Strooi er zwarte peper en zeezout over en besprenkel met olijfolie....

Lees meer

Tomaten salade met basilicum citroen dressing

Ingrediënten: – ongeveer 6 tomaten – 2 el citroensap – basilicum – 1 rode ui – 3 tot 4 el olijfolie – 1 teentje knoflook – peper en zout Bereiding: Begin met het maken van de dressing. Mix ongeveer 15 gr basilicum met een teentje knoflook, 2 el citroensap en 4 el...

Lees meer

Aubergine balletjes met parmezaan

Ingrediënten: 2 aubergines 1 l arachideolie 75 gr Parmezaanse kaas 100 gr ricotta 50 gr kruidenpaneermeel 2 tl tijm 1 ei kruidenolie Bereiding:Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm en verdeel over een met bakpapier beklede...

Lees meer

Boontjes met gember uit de wok

Ingrediënten: – 500 gr boontjes – 1 rode peper – 1 teentje knoflook – 2 el olijfolie – 2cm verse gember Bereiding: Verwijder de steelaanzet van de boontjes. Halveer de bonen eventueel en kook of stoom ze ongeveer 5 minuten. Snijd de rode peper in dunne reepjes. Verhit...

Lees meer

Gele courgettes met geitenkaas

Ingrediënten: – 2 (gele) courgettes 150 gr geitenkaas 50 gr pijnboompitten handvol basilicum olijfolie Bereiding: Was de courgettes en maak er spaghettislierten van met een spirelli. Heb je die niet? Je kan ook met een dunschiller dunne sliertjes maken. Dan wordt het...

Lees meer

Komkommer watermeloen salade met feta

Ingrediënten: – 150 gr watermeloen in blokjes – 40 gr bessen – 1 komkommer – 100 gr feta – 2 bosuitjes – 1 el olijfolie – 1 tl appelazijn – versgemalen peper en zout – 2 el zonnebloempitten – 1 el hennepzaad Bereiding: Schil de komkommer en snijd in blokjes. Snijd ook...

Lees meer

Pasta met boontjes

Ingrediënten: 400 gr spaghetti 500 gr boontjes 140 gr tapenade van zwarte olijven 250 gr mozzarella 15 gr basilicum Bereiding: Kook de spaghetti in ruim kokend water volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Verwijder ondertussen de steelaanzet en het puntje...

Lees meer

Gevulde courgette met boontjes

Ingrediënten: 300 gr bloemige aardappelen 2 courgettes 100 gr boontjes 1 kleine ui 2 eieren 50 gr Parmezaan 2 el paneermeel olijfolie enkele takjes peterselie, gehakt peper en zout Bereiding: Schil de aardappelen, snij in kleine blokjes en stoom ze 5 minuten. Spoel de...

Lees meer

Quiche met warmoes

Ingrediënten: – vijf tot zeven stengels warmoes– een tiental walnoten– één eetlepel olijfolie– 1 teentje look– 4 eieren– 200 ml room of volle melk– 100 gr geraspte kaas– kruimeldeeg voor een doorsnee taartvorm Bereiding:De warmoes wassen en in stukjes snijden, stelen...

Lees meer

Gevulde champignons met zoete aardappel

Ingrediënten: – 250 gr champignons – 2 takjes verse platte peterselie – 1 tot 2 zoete aardappel – 1 teentje look – 20 gr geraspte kaas – 1 el olijfolie – zwarte peper – zout Bereiding: Schil de de zoete aardappel en snij in stukken. Kook 15 min. gaar in lichtgezouten...

Lees meer

Koude komkommersoep

Ingrediënten: 1 komkommer 1 ui 500 ml groentebouillon olijfolie 4 takjes verse munt - 3 tot 4 el volle yoghourt Bereiding: Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten er uit. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snipper de ui. Verhit olie in een...

Lees meer

Gebakken aubergine

Ingrediënten: 1 tot 2 aubergines 2 eieren 100 gr paneermeel 100 gr bloem 2 tl oregano 2 tl basilicum 50 gr geraspte of Parmezaanse kaas Bereiding: Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 2 cm. Leg de aubergine plakken naast elkaar op keukenpapier en bestrooi alle...

Lees meer

Couscous van bloemkool

Ingrediënten: – 1 bloemkool – 4 takjes verse munt – 4 takjes koriander – 2 limoenen – 1 teentje look, fijngesnipperd – 3 el rozijnen –,3 el pistachenootjes – olijfolie – ½ tl gemalen komijn – peper en zout – gemalen chili – peterselie Bereiding: Verwijder de bladeren...

Lees meer

Komkommer salade

Ingrediënten: 1 komkommer 1 tl honing naar smaak: ½ el zeezout naar smaak 1/3 tl zwarte peper 2 knoflookteentjes 4 el ciderazijn 2 el dille 2el peterselie Bereiding: In een klein kommetje (of glazen bokaaltje met deksel: hiermee schud je dan alles snel door elkaar!)...

Lees meer

Courgette koekjes met kaas

Ingrediënten: – 2 courgettes – 1 ui – 40 g Geraspte oude kaas – 50 g meel – peterselie – 1 ei – 25 g Paneermeel – olijfolie Bereiding: Rasp de courgettes met een grove rasp en snipper de ui fijn. Schep de courgette en ui in het midden van een schone theedoek en druk...

Lees meer

Gegrilde nectarine salade met geitenkaas

Ingrediënten: - 2 tot 3 nectarines– ½ sla – scheut olijfolie – scheutje balsamico azijn – eventueel scheutje balsamico creme/siroop – 80 gram zachte geitenkaas (het liefst met korst) – 2 el amandelschaafsel – 1 el walnoten, ijstukjes – 1 el zonnebloempitten – 1 el...

Lees meer

Pasta salade met broccoli en tomaat

Ingrediënten: 250 gr fusilli pasta 2 tomaten ½ broccoli 150 gr mozzarella 250 gr ricotta 1 tot 2 teentles knoflook, fijn geperst 3 el citroensap fijngesnipperde pijpajuin zout en peper Bereiding: Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom deze in 6-8 minuten...

Lees meer

Tzatziki

Ingrediënten: – 500 ml Griekse yoghurt –½ tot 1 komkommer – 2 teentjes knoflook – ½ eetlepel dille (vers of gedroogd) – 1 theelepel munt (vers of gedroogd) – ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn – 1 scheutje olijfolie – gemalen zwarte peper –...

Lees meer

Salade met courgette en wortel

Ingrediënten: 1 courgette (of 2 kleine courgettes) 3 wortels handvol pompoenpitten handvol zonnebloempitten handvol noten 4 el olijfolie 2 el appelciderazijn 1 tl paprikapoeder zout en peper Bereiding: Snijd de courgettes en wortels in flinterdunne reepjes of rasp ze...

Lees meer

Watermeloen aardbei salade

Ingrediënten: - 300 gram watermeloen 200 gram aardbeien blaadjes eikebladsla 75 gram geitenkaas 15 gram pijnboompitten 50 ml balsamico 50 ml honing 1 eetlepel olijfolie munt als afwerking Bereiding: Breng de balsamico met de honing aan de kook en laat die gedurende...

Lees meer

Risotto met tuinbonen en munt

Ingrediënten: – 250 g risottorijst – ongeveer 250 g tuinbonen zonder schil – 200 ml witte wijn – 600 ml groentebouillon – munt – 40 g parmezaan geraspt – boter – olijfolie – peper en zout Bereiding: Blancheer de tuinbonen 5 minuten in licht gezouten water. Laat...

Lees meer

Venkel appel salade met cashewnoten en rozijnen

Ingrediënten: 2 venkels sap van 1 citroen 1 appel 70 g gezouten en geroosterde cashewnoten 100 g feta 4 el rozijnen 4 el olijfolie peper en zout Bereiding: Spoel de venkels en snij of rasp ze fijn met een mandoline. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de...

Lees meer

Geroosterde busselwortel

Ingrediënten: 1 busselwortel 1 sinaasappel 400 gr kikkererwten verse koriander 1 teentje knoflook 1 el sesamzaad 2 el pistache noten olijfolie honing peper en zout Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de kikkererwten af, maar hou wat van het vocht bij. Pel...

Lees meer

Wortelkoekjes

Ingrediënten: 2 grote tot middelgrote wortelen 1 tot 2 eieren 3 tot 4 el melk 100 g volkorenmeel ½ bokaal maïskorrels olijfolie Bereiding: Schil en rasp de wortelen. Klop de eieren los met de melk en meng met het meel. Voeg de wortel en de maiskorrels toe en roer door...

Lees meer

Bloemkoolcurry

Ingrediënten: – 1 bloemkool – 3 vastkokende aardappelen – 1 ui – 250 g kikkererwten (bokaal) – 2 tot 3 el milde currypasta – 200 ml kokosmelk – pijpajuin Bereiding: Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Snijd de ui in...

Lees meer

Peterselie pesto

Ingrediënten: 30 gr ongezouten walnoten of 50 gr pijnboompitjes 40 gr Parmezaanse kaas aan een stuk 1 teen knoflook 50 gr platte peterselie (gewicht zonder steeltjes) 75 ml olijfolie 1 el vers citroensap Bereiding: Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge...

Lees meer

Sla wraps met tofu en cashewnoten

Ingrediënten: – ½ blok tofu van 500 gr – 1 el maïzena – 50 gr cashew noten – 2 el olijfolie – 3 el soja saus – 1 el agave siroop – 2 tl sambal, naar smaak – 1 tl rijstazijn, naar smaak – ½ tl chili vlokken – 1 teen knoflook – Sla blaadjes van ongeveer een ½ krop sla –...

Lees meer

Pasta met venkel en citroen

Ingrediënten: – 250 gram tagliatelle of een andere pasta naar keuze – olijfolie – 2 grote venkelknollen – peterselie – 200 ml kookroom – 1 citroen – 75 gram Parmezaanse kaas – 2 tl tijm – zout – peper Bereiding: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking,...

Lees meer

Salade met perzik en appel

Ingrediënten: ½ krop sla 1 perzik 1 appel 1 el citroensap 40 gram walnoten 2 el sinaasappelsap 2 el olijfolie 1 tl gedroogde of verse kruiden naar smaak snufje kerrie peper en zout (naar smaak) pijpajuin naar smaak Bereiding: Snijd de sla in stukjes. Snijd de perzik...

Lees meer

Salade van zoete aardappel

Ingrediënten: 2 of 3 zoete aardappels 1 of 2 avocado klein busseltje rucola 50 gram verse geitenkaas 2 el balsamicoazijn 1 tot 2 tl honing 4 Tot 5 el olijfolie 1 tl Franse mosterd zout en peper pijnboompitjes Bereiding: Schil de zoete aardappelen en snijd ze in...

Lees meer

Kruidige spitskool met rozijnen

Ingrediënten: 25 g rozijnen 1 kleine spitskool 2 tl gemalen komijn zoute en peper 3 el walnoten of geroosterde zaden en pitjes   Bereiding: Week de rozijnen in warm water. Halveer de spitskool, verwijder de kern en snijd de kool in reepjes van 1 cm. Doe olijfolie...

Lees meer

Paddenstoelenrisotto met paksoi

Ingredienten voor 4 personen: – 1 ui – 500 g gemengde paddenstoelen – 2 el olijfolie – 400 g risottorijst – 1 krop paksoi (of ca. 500 g minipaksoi) – 50 g geraspte parmezaan – groentenbouillon – zout en peper Bereiding: Breng 1 l water met de bouillon aan de kook. Pel...

Lees meer

IJsbergsla met halloumi

Ingrediënten: krop ijsbergsla 1 sinaasappel 1 kleine rode ui 4 el pompoenpitten 225 g halloumi handje verse dille of 2 tl gedroogd handje verse munt 3 el olijfolie olie, zout en peper Bereiding: Snijd de ijsbergsla in vieren en snijd de harde kern eruit. Snijd daarna...

Lees meer