Dagelijks bereikbaar op
info@akelei-schriek.be
Volg ons ook op

Greet

Greet heeft zich vanaf de beginjaren op Akelei gespecialiseerd in de kleinere teelten, die in een brede waaier aan diversiteit op de velden en in de tunnels in Schriek geteeld worden. Denk aan bladgewassen, boontjes, peultjes, aardbeien en bessen, enzovoort. Greet doet het grootste deel van het werk met de hand en heeft meestal niet meer nodig dan een kruiwagen en wat handgereedschap.

Tijdens haar opleiding in Duitsland was ze in contact gekomen met zaadvermeerdering, waardoor de zaadteelt ook al snel mee geïntegreerd werd op Akelei. Sindsdien worden bij de oogst van verschillende gewassen de mooiste planten uitgeselecteerd om deze tot zaaddragers te laten uitgroeien. Door dit jarenlang te doen wordt er gewerkt aan bedrijfseigen, zaadvaste rassen die zo veel mogelijk voldoen aan onze kwaliteitseisen en aangepast zijn aan onze bedrijfsomstandigheden. Op vlak van zaadvermeerdering op de boerderij speelt Greet een voortrekkersrol in Vlaanderen, en zet ze zich ook in om andere boeren de eigen zaadteelt terug te laten integreren in hun bedrijf.

Jelle

Enkele jaren geleden kwam Jelle op zijn vrije dagen meehelpen op het veld, waarna hij al snel zijn job als postbode opgaf om de twee jaren die daarop volgden als seizoensarbeider het team te komen versterken. In 2017 ging Johan op pensioen en nam Jelle de velden in Putte over om deze op zelfstandige basis te bewerken. De bedrijfsvoering die Johan doorheen de jaren had opgebouwd werd echter verdergezet door Jelle. Zo zet hij vooral de grotere teelten zoals prei, aardappelen, pompoenen, spinazie, suikermaïs, etc. die deels via de groothandel maar ook via de korte keten worden verkocht. Op drukke dagen springt Johan nog graag bij om de grote bestellingen afgewerkt te krijgen.

Anja

In 2018 kwamen ook Anja op Akelei terecht in het kader van een stage voor de opleiding Landwijzer, het tweejarig leertraject voor de biologische landbouw. Anja nam vanaf het voorjaar van 2019 de tunnels over van Greet en voorziet sindsdien de winkel en andere verkoopkanalen in de korte keten van onder andere frisse bladgewassen en tomaten, komkommers en aubergines tijdens de zomer. Bij haar thuis in Keerbergen kweekt te ze bovendien ook een heel pallet aan groenten die ze rechtstreeks verkoopt in haar veldwinkel, onder de naam Buiten-gewoon.

 

 

Sam

Sam is onze enige vaste medewerker op het veld. Zijn opleiding Landwijzer loopt nog, maar het grootste deel van de week staat hij op het veld, waar hij zowel bij Jelle als bij Greet meehelpt. Boeren leer je natuurlijk niet alleen uit boeken, maar vooral door met beide voeten in de praktijk te staan en mee te stromen in de dagdagelijkse realiteit van een tuinbouwbedrijf. Sam heeft dan ook de ambitie om in de toekomst mee in het bedrijf te stappen en de verantwoordelijkheid over de velden in Schriek geleidelijk aan over te nemen van Greet.

 

 

Floriaan

Floriaan, de jongste van de drie kinderen van Johan en Greet, werd al van kinds af aan uitgenodigd om hier en daar eens mee te helpen op het veld of in de winkel. De goesting om mee in het bedrijf te stappen kwam er pas na zijn studies, toen hij eind 2018 besloot om terug te keren naar Akelei en de winkel op zich te nemen. Nog geen maand later kregen we ineens de kans om een marktkraam op de zondagsmarkt in Heverlee over te nemen van Moniek, die al jarenlang onder andere onze groenten daar verkocht. We hebben deze kans dan ook met beide handen gegrepen. Op korte tijd ontpopte hij zich tot marktkramer met een goed draaiend kraam vol verse groenten en fruit. Het marktkraam wordt nu voornamelijk gerund door Floriaan, bijgestaan door Sam en jobstudenten uit Leuven zelf.

Hanne en Jelmer

Sinds de lente van 2021 vervoegden Hanne en Jelmer het team van Akelei. Als koks met een voorliefde voor lokale en seizoensgebonden groenten koken ze wekelijks een rijkelijk aanbod bij elkaar van verse en ingemaakte bereidingen. Ze werken nauw samen met de boeren. Ook groenten die te krom of te groot zijn voor verkoop, worden in de keuken omgetoverd tot smaakvolle bereidingen. Daarnaast borrelen er steevast enkele vaten huisgebrouwen kefir en kombucha die wekelijks gebotteld worden in tal van smaken.
Meer info over hun werk en hun aanbod voor caterings en kookworkshops kan je terugvinden op hun website www.hanne-jelmer.be

Op Akelei worden we ook bijgestaan door verschillende stagiair(e)s van Landwijzer, de opleiding biologische landbouw in Vlaanderen, die voor langere of kortere periodes komen meedraaien op het veld. Tot slot is er ook nog Johan, oprichter van Akelei die tijdens z’n pensioen de herstellingen en het onderhoud van terreinen en gebouwen op zich neemt.