Recepten

Op Akelei telen we doorheen het seizoen meer dan 60 verschillende groenten, de ene al gekender dan de andere. Deze rijke diversiteit aan groenten geven we jullie graag mee via de winkel, markt en groentepakketten. Om jullie wat extra inspiratie te geven hoe je er ook in de keuken mee aan de slag verzamelen we op deze pagina een archief aan recepten en keukentips. 

Deze pagina zal doorheen de tijd steeds gevuld worden, kom dus zeker later nog eens een kijkje nemen!

Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op groentenaam, bereiding of soort gerecht. Smakelijk!

 

Wortel met gember en peterselie

Ingredienten: – 4 wortelen– enkele takjes verse peterselie– stuk verse gember– 1 teen knoflook– olijfolie– peper en zout Bereiding: Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze enkel malen in de lengte doormidden. Snijd er dan smalle reepjes van en snijd de...

Lees meer

Koolrabisalade met appel

Ingredienten: – 1 appel– 1 koolrabi– 1 sinaasappel– 2 theelepel honing– 2 eetlepels olijfolie– snuf zout– verse munt Bereiding: Pers een halve sinaasappel.Voeg de honing, olijfolie en een snuf zout toe aan het sinaasappelsap. Klop op tot een homogene dressing.Was de...

Lees meer

Andijvie met champignon roerbakschotel

Ingredienten: – 1 kleine ui – 750 gram andijvie – 250 g champignons – 2 knoflookteentjes – olijfolie – muntblaadjes – halve appel Bereiding: Was de andijvie, laat kort uitlekken en snijd in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui in...

Lees meer

Hartige quiche met warmoes

Ingrediënten:– een vel bladerdeeg – olijfolie -- 1 rode ui – 1 bosje warmoes – 2 teentjes knoflook – 1 handje verse munt – 1 handje peterselie – 1 handje verse salie – 75 gram feta – 100 gram ricotta – 50 gram geraspte kaas – 1 rasp van citroen – zout – peper – 5 gram...

Lees meer

Chinese kool met kerrie

Ingrediënten: – 1 Chinese kool – 2 el olie – 1 wortel – 1 ui – 2 teentjes knoflook – 300 g tempé (eventueel) – 1 el kerriepoeder – 1 tl geraspte gember – 1 tl kurkumapoeder – ½ tl komijnpoeder – ½ tl korianderpoeder – snufje chilipoeder – 3 el sojasaus – zout en peper...

Lees meer

Pastinaak met wortel puree

Ingrediënten: – 400 gram wortelen – 2 tot 3 pastinaken – boter – peterselie of loof van de meiraap (grof gehakt) – peper – zout Bereiding: Snijd de wortelen en pastinaak in even grote blokjes. Stoom ze ongeveer 6 tot 8 minuten tot de groenten zacht zijn. Doe ze in een...

Lees meer

Salade van meiraap met appel

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – bussel meirapen – 1 appel – 60 g walnoten – 2 el citroensap – 1 tl mosterd – 1 tl gembersiroop of stukje geraspte verse gember – 6 el olijfolie – kruiden naar smaak Bereiding: Boen de meiraap schoon en snijd een plakje van de...

Lees meer

Babyleaf salade met gebakken avocado

- Ingrediënten: – 200 g babyleaf slamix – olijfolie – 1 tl honing – 25 ml tamari – 1 sjalot – 1 avocado – snufje cayennepeper – handvol pijnboompitten Bereiding: Snijd de geschilde en gehalveerde avocado in plakjes van ca. 1 cm. Bak deze goudbruin in een koekenpan in...

Lees meer

Radijssoep met knoflookcroutons

Ingrediënten: - 2 middelgrote uien – 2 tenen knoflook – bussel radijzen – 2 grote aardappelen – 6 el olijfolie – groentebouillon – 1 l water – enkele sneetjes oud brood – 50 g Parmezaanse kaas, geraspt – 30 g hazelnoten - verse slagroom Bereiding: Snipper de uien....

Lees meer

Zoete aardappelpuree met raapsteeltjes

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 800 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes – 1 kleine bussel raapsteeltjes (mizuna) – 250 g champignons – 50 ml melk – 50 g hazelnoten, fijngehakt – 1 ui, fijngesnipperd – 1 teentje knoflook, fijn gesneden – rucola...

Lees meer

Mosterd prei soep

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 1 ui, gesnipperd – 2 tenen knoflook – 1 of 2 preien, in stukken gesneden – 2 grote aardappelen – 1 liter groentebouillon – 50 ml room – 3 el grove mosterd – enkele blaadjes gesnipperde rucola Bereiding: Fruit de ui en knoflook 4...

Lees meer

Gele bietensalade met rucola en geitenkaas

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 400 g geschilde en gekookte gele biet (of rode biet) – 3 el balsamico azijn – 1 tl honing – 50 g rucola – 60 g zachte geitenkaas Bereiding: Maak een marinade van 2 eetlepels balsamico azijn, 1 eetlepel water, de honing, wat peper...

Lees meer

Couscous met warmoes, pijnboompitten en feta

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 1 bussel warmoes of snijbiet – 250 g couscous – 200 g feta – 60 g rozijnen – 60 g pijnboompitten – 500 ml groentebouillon – 1 tl witte wijnazijn – olijfolie – 1 el komijn – peper en zout Bereiding: Doe de couscous en rozijnen in...

Lees meer

Noedels met Chinese kool en omelet

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 1 Chinese kool – 4 eieren – Kleine ui – snufje chilipeper – 2 el slagroom – olijfolie – sojasaus – 300 g noedels – zout en peper Bereiding: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ui in fijne stukjes....

Lees meer

Schorseneren in sesamkorst met currydip

Recept voor 4 personen Ingrediënten: voor de currydip -150g mayonaise of veganaise -1 afgestreken el currykruiden of gele currypasta voor de schorseneren – 800g schorseneer, gelijke dikte – 30g bloem – 1 eitje of 2x eiwit, los geklopt – zout en peper – 30g paneermeel...

Lees meer

Posteleinsoep

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 1 busseltje postelein (200 gram)– 2 dunne stengels prei– 1 grote ui– 1 flinke teen look– 1 middelgrote aardappel – 3 radijsjes– 3 blaadjes laurier– een handvol verse tuinkruiden (takjes tijm, takjes rozemarijn, peterselie,...

Lees meer

Gesmoorde meiraapjes

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – Bussel Meiraapjes – 250 g kastanjechampignons – 1 rode ui – 2 takjes dragon – balsamicoazijn – Roomboter – peper en zout Bereiding: Was de meiraapjes, haal aan de onder- en bovenkant het kapje van de knol er af en snijd in...

Lees meer

Frieten van knolselder

Recept voor 4 personen Ingrediënten: – 1 knolselder – ongeveer 1 takje rozemarijn (of gedroogde rozemarijn) – ongeveer 1 takje tijm (of gedroogde tijm) – olijfolie Bereiding: Verwarm de oven voor tot 180°C. Schil de knolselder. Snijd plakken van 1 cm dik en vervolgens...

Lees meer

Salade van rucola, mozzarella en pijnboompitten

Recept voor 4 personen  Ingrediënten: – 1 klein busseltje rucola – 1 grote wortel – 2 radijsjes – 1 bolletje mozzarella – gedroogde tomaatjes – pijnboompitten – 6 el olijfolie – 1 el balsamico azijn – 1 tl mosterd – zout en peper – kruiden naar smaak Bereiding: Was de...

Lees meer

Stamppot met wortel, sla en feta

Recept van Anja van Akelei Ingrediënten:– 500 g kruimige aardappels– 300 g geschrapte wortels– 5 zongedroogde tomaatjes– 150 g slamix– 100 g feta– scheutje melk– peper en zout Bereiding: Schil de aardappels en snijd de aardappels in vieren. Zet een pan water op en...

Lees meer

Gestoofde rode bietjes met appel

Recept van Anja van Akelei, voor 4 personen Ingrediënten: – 2 grote of 3 kleine rode bieten– 2 appels– 1 ui– 75 ml porto (naar eigen keuze) of vervangen door (bouillon)water– olie om te bakken– zout en peper Bereiding:Schil de bietjes met een dunschiller en kook ze...

Lees meer

Raapsteeltjes uit de wok

Recept van Anja van Akelei, voor 4 personen Ingrediënten: – 1 bussel raapsteeltjes (Mizuna)– 1 grote wortel– 200 g kastanjechampignons– 1 el verse geraspte gember– 1 teentje geperste knoflook– 2 tot 3 el soyasaus– verse peterselie Bereiding:Schil de wortel en snijd in...

Lees meer

Pannenkoeken met spinazie en kaas

Recept van Anja van Akelei, voor 4 personen Ingrediënten: – 600 g spinazie, fijngesneden, gekookt en uitgeknepen– 125 g verse geitenkaas– 30 g geraspte kaas– een snufje nootmuskaat– 1⁄2 tl paprikapoeder– 40 g vers broodkruimVoor het beslag:– 125 g bloem– 300 ml melk–...

Lees meer

Puree van aardpeer met parmezaanse kaas

Recept van Anja van Akelei, voor 4 personen Ingrediënten: – 500 g aardpeer (licht geschild, in vieren of in stukken)– 3 teentjes knoflook (fijngehakt)– 3 el olijfolie– 1 tl tijm (fijngehakt)– 1 tl rozemarijn (of tuinkruiden)– 50 g geraspte parmezaan– 1 handje...

Lees meer

Raapsteeltjessaus met aardappelen

Recept van appelboer Lukas van De FruittuinDeze keer zetten we de Raapsteeltjes of Mizuna in de kijker. Deze minder bekende groente is lid van de koolfamilie  en heeft dan ook een mild koolachtige smaak. In Nederland is deze bladgroente meer bekend en wordt deze vaak...

Lees meer

Salade van radicchio en sinaasappel

 Italiaanse recept van een radicchio-boerin via The Food HubIngrediënten: 80 g radicchio  1 sinaasappel  halve rode ui  kappertjes  extra vierge olijfolie  zout  peper  2 sneetjes brood  Snijd de twee sneetjes brood in blokjes. (Elk soort brood dat je lekker vindt,...

Lees meer

Gepofte aardpeer

Recept door Hanne van AkeleiVerwarm de oven voor op 180°C.Schrob ondertussen de aardperen grondig met een groenteborstel of propere en zeepvrije afwasborstel. Was ze nog een laatste keer zodat ze helemaal proper zijn.Leg ze in een ovenschaal en zet in de oven. Ja je...

Lees meer